Mellem Nordpolen og Grønland

Mellem Nordpolen og Grønland

Om projektet

Forskere fra en række danske og grønlandske institutioner og enkelte udenlandske kolleger har i perioden den 14. april til den 6. maj 2009 etableret en forskningslejr på havisen nord for Grønland.

Lejren er et led i det internationale polarår (IPY) og vil fungere som udgangspunkt for en række observationskampagner med henblik på bedre, at kunne forstå observerede ændringer i det arktiske miljø. Den danske og grønlandske del af forskerholdet har oprettet denne blog for løbende at give interesserede et indblik i dagligdagen i lejren. Vores forbindelse med omverdenen, og derfor også denne blog, foregår via iridium-telefon, så vi forventer kun at skrive få daglige indlæg, krydret med et billede i ny og næ. Go' læsning!

Igang med målingerne

Dagbog fra ArktisPosted by Gorm Dybkjær 29 Apr, 2009 14:54:17
Det er noget siden vi har sendt nyt herfra isen nord for Grønland, men megen tid er gået med at få lejren op og stå med forsyninger af mad og brændstof. Lejren huser nu cirka femten forskere, piloter, teknikere og en pensioneret Sirius hund udlånt fra Station Nord. Den består af fem sovetelte, et spise/køkken telt og et toilet telt, hvilket er en reduceret udgave af den oprindelige lejr, som blæste i stykker netop som den var kommet op at stå for næsten to uger siden. Vi har netop fået helikoptere til lejren og en af de første opgaver var at nå frem til resterne af den forladte lejr som nu er på vej ud af det arktiske ocean ned gennem Fram Strædet. Her passerede den tæt forbi et brændstof depot på den nord-øst grønlandske kyst. Dette gjorde det muligt at sende helikopteren ud og hente den resterende del af lejren ind til kysten ved at ’slinge’ alt fra telte, generatorer og forskningsudstyr i et net hægtet på under helikopteren ind på kysten. Her vil det så være muligt endelig at rede det værdifulde udstyr med Twin-Otteren, et lille stærkt fly som kan lande nær depotet. Det er nu næsten gjort og vi kan ånde lettet op og koncentrere os om forskning Vejret har været godt de sidste dage og alle er nu kommet godt i gang med de forskellige programmer efter vores vanskelige opstart af forskningslejren. Om dagen bliver der arbejdet omkring lejren og ude på det arktiske ocean med brug af helikoptere og Twin-Otter. De solbeskinnede aftentimer bliver brugt til at se på dagens data samt til at forberede og justere morgendagens programmer og planer. Nogen gange kan det godt være svært at finde hvilke aftaler man har lavet da man ikke skal flytte sig langt heroppe før man har skiftet mange tidszoner.Gorm foran opstillingen til det oceanografiske arbejde på isen 38.36 W, 84.65N.Steffen kigger på dagens målinger fra det arktiske ocean i Bruce, Gorm og Steffens sovetelt.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Thomas 30 Apr, 2009 08:26:21

Spennende! Keep up the good work!