Mellem Nordpolen og Grønland

Mellem Nordpolen og Grønland

Om projektet

Forskere fra en række danske og grønlandske institutioner og enkelte udenlandske kolleger har i perioden den 14. april til den 6. maj 2009 etableret en forskningslejr på havisen nord for Grønland.

Lejren er et led i det internationale polarår (IPY) og vil fungere som udgangspunkt for en række observationskampagner med henblik på bedre, at kunne forstå observerede ændringer i det arktiske miljø. Den danske og grønlandske del af forskerholdet har oprettet denne blog for løbende at give interesserede et indblik i dagligdagen i lejren. Vores forbindelse med omverdenen, og derfor også denne blog, foregår via iridium-telefon, så vi forventer kun at skrive få daglige indlæg, krydret med et billede i ny og næ. Go' læsning!

CFS Alert

Dagbog fra ArktisPosted by Susanne Hanson 13 Apr, 2009 04:10:58


10. april

Vi er airborne 6:45 (med Radar og Sarah’s bagage med om bord) og har 4½ t flyvning foran os til vi lander på den Canadiske militærstation CFS Alert på den nordlige kyst af Ellesmere Island. Jeg elsker flyveturen over Ellesmere Island, som vi flyver næsten hvert år. Landskabet er vildt, urgammelt og ligger som en sovende hvid kæmpe i det blåviolette arktiske forårs lys. Det udstråler en magisk ro, og jeg kan aldrig blive træt af at se på det.

At lande på Alert er altid hyggeligt. Måske er basen i sig selv ikke speciel opløftende, men her mødes den samme gruppe mennesker hvert år – os, der forsker i at forstå det arktiske ocean, om det så er atmosfæren, isen eller selv oceanet. Vi er en blandet flok fra mange forskellige indstitutter og de fleste af os har arbejdet sammen på kryds og tværs i mange år. Ofte har vi kun chattet over mail, siden vi sås sidste år, så gensynsglæden er altid stor. Først er der Jim Milne og Al, som vi har arbejdt med i årevis. De gør altid deres yderste for at lette forskernes arbejde, når vi arbejder ud fra Alert. Siden møder vi Christian Haas, Edmonton Universitet, som Jeremy og jeg har arbejdet tæt sammen med i flere år, men som er på et andet projekt i år. Så dukker Arne, som sidder på kontoret ved siden af mig derhjemme, og Emil, som startede i vores gruppe i sommer, op. De arbejder også på et andet projekt end os, og har været heroppe et par uger allerede.

Der har i et par dage været en del modeller, der har vist, at en storm er ved trække sammen over det område, hvor vi planlægger at lægge lejren. Nogle af modellerne varsler 50knob i området mandag-tirsdag. Men vi vil først få en mere præcis vejrudsigt i morgen. For ikke at spilde fuel på at flyve ud for at rekognisere noget, der senere vil blive blæst til småstykker, beslutter vi at gå udstyret igennem og lægge en plan for første læs som vi vil flyve ud i morgen hvis vejrudsigten arter sig.